050 512 0510 mika.niikko@gmail.com

Pariisin terrori-iskut 7.1.2015 nostivat suuren yleisön tietoisuuteen, että islamistit eivät taistele yksin länsimaista sananvapautta vastaan vaan myös juutalaisia vastaan. Valitettavasti isku juutalaiseen kosher-kauppaan oli vain yksi monesta terroriteosta juutalaisia vastaan Ranskassa. Vasemmistolaisten satiirilehden toimitukseen ja kosher-kauppaan tehdyn iskun jälkeen 12.1. maailman johtajat kiiruhtivat Pariisin kaduille osoittamaan solidaarisuuttaan myös juutalaisille. Se oli kuitenkin liian myöhäistä. Moni päätti jättää Ranskan. Vuonna 2015 Ranskasta muuttikin Israeliin ennätykselliset 7900 juutalaista. Antisemitismi oli saanut suhteellisen vapaasti kasvaa jo vuosia. Monen lähtöön varmasti vaikutti paljolti myös se, että vuonna 2014 palestiinalaismielinen marssi johti Pariisissa siihen, että väkijoukko sai rauhassa huutaa Israelin vastaisia iskulauseita ja tuhota useita juutalaisia kauppoja. Kukaan ei tuominnut islamilaista terroria. Ehkä kyseessä olivatkin vain ne niin kutsutut yksittäistapaukset.

Pariisin iskuista lähtien juutalainen yhteisö on myös Suomessa korostanut parempaa suojelua väkivaltaa vastaan. Helsingin juutalaisessa seurakunnassa on myös päiväkoti ja yhteiskoulu. Väkivallan uhasta johtuen he eivät uskalla kokoontua ilman että turvallisuus on taattu. Juutalaisen seurakunnan turvallisuuskulujen päärahoitus on kerätty eri lähteistä. Itsekin kuulin tästä rahoitushaasteesta vasta neljäs marraskuuta järjestetyssä Israel-juhlassa Munkkiniemen kirkossa. ”Miksi ette ole anoneet tukea suoraan eduskunnalta?” kysyin juutalaisen seurakunnan edustajalta, kun hän asiasta minulle mainitsi. Pyysin häntä toimittamaan hakemuksen suoraan minulle valtiovarainvaliokunnan alaiseen hallinto- ja turvallisuusjaostoon, jonka puheenjohtajana toimin.

Vaikka oppositiosta käsin en yksin voinut tuesta päättää, keräsin nopeasti kaikkien jaostoni jäsenten kannatuksen 300 000 euron hakemuksen hyväksymiseksi. Kannatuksen saatuani lähetin hakemuksen vielä samana päivänä sivistys- ja tiedejaostoon. Siellä rahoitus pystyttiin kohdistamaan suoraan Helsingin juutalaiselle seurakunnalle. Näin varmistin sen, että avustus päätyy suoraan heille ilman turhia välikäsiä. Tämän lehden julkaisun aikoina ensivuoden budjetista päätetään. Tällöin myös Suomessa asuvien ystäviemme vapaan kokoontumisen ja turvallisuuden resurssit varmistetaan ensivuodelle.

Israel tarvitsee tukea jatkossakin. Israelia ja sionismia vastaan käydään uusantisemitismin termein. Juutalaisten vastustaminen legitimoidaan näyttämään Israelin tekemien vääryyksien vastustamisena. Mikäli Israel puolustaa kansalaisiaan vaikkapa rakettitulta vastaan, radikaalivasemmisto järjestää marsseja kaduille. Lisäksi eduskunnassa vasemmisto ja vihreät vaativat talouspakotteita Israelilaisille tuontitarvikkeille. Tällaista antisemitismiin johtavaa kehitystä vastaan on taisteltava. Sen me Israelin ystävät teemme eduskunnassa ja toivottavasti myös sinä teet osuutesi eduskunnan ulkopuolella. Me nimittäin tarvitsemme seuraavaan eduskuntaan paljon Israelin ystäviä, jotka uskaltavat nousta myös uusantisemitismiä vastaan.

Mika Niikko
Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän vpj