050 512 0510 mika.niikko@gmail.com

Netissä tapahtuvat pedofiiliset rikokset ovat räjähtäneet käsiin, mutta rikosvastuu jää suurimmassa osassa toteutumatta. Verkon kautta leviävä kuvamateriaali on pahimmillaan hyvin väkivaltaista ja koskee pieniä lapsia, jopa vauvoja. Toisaalta suosituilla keskustelufoorumeilla varhaisessa murrosiässä olevat lapset saavat pahantahtoisia yhteydenottoja. Tilanne ei parane päivittelemällä, vaan laittamalla toimet ja määrärahat oikealle tasolle, sanoo kansanedustaja.

Marraskuussa 2016 perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko selaili uutisvirtaa ja huomasi artikkelin keskusrikospoliisin nettipedofilian vastaisesta yksiköstä. Viesti oli selvä: Rikollista kuvamateriaalia on paljon enemmän kuin raskasta työtä tekevät konstaapelit pystyvät koskaan käymään läpi. Resurssien puutteessa moni juttu jäi selvittämättä.
– Samana päivänä lähti lisätietopyyntö poliisille, kertoo Niikko. Mies vastasi hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtajana poliisin määrärahoista.

Uutinen osui juuri oikeaan aikaan, koska tuolloin olivat valiokunnassa neuvottelut menossa. Noin viikossa rahoitus oli hallituspuolueiden kesken sovittu.

Poliittinen peli koitui kohtaloksi – onneksi vain vuodeksi

Keskusrikospoliisi käytti pyytämänsä rahoituksen asiantuntijaresursseiden lisäämiseen ja kuvamateriaalin käsittelyn automatisointiin. Samana vuonna paljastui muun muassa väkivaltainen, nuoria poikia hyväksikäyttänyt pedofili-rinki, josta poliisi tiedotti julkisuuteen maaliskuun lopussa 2019.

Valitettavasti hallituspohjan vaihdos koitui jatkorahoituksen esteeksi seuraavan vuoden budjetista. Poliisin pyynnöstä huolimatta perussuomalaisten kaudella alkanutta rahoitusta ei haluttu jatkaa.

Ehkä rahoitustoiveet olisivat hautautuneet pidemmäksi aikaa, ellei asia olisi noussut esiin lokakuisella kyselytunnilla vuonna 2018. Kysymysvuorossa ollut Niikko tiukkasi ministereiltä, miten on mahdollista, että vihapuheen ja ääriliikkeiden torjuntaohjelmaan liikeni hallitukselta 34,5 miljoonan euron tuki ja pedofilian torunnalle ei herunut parinsadantuhannen euron jatkorahoitusta.

Omassa vastauksessaan sisäministeri Mykkänen (kok) lupasi selvittää asiaa ja joulukuussa hallitus päätti palauttaa tuen. Myöhemmin samana talvena paljastui Oulun hyväksikäyttötapausten sarja ja sen jälkimainingit saivat hallituksen korottamaan summaa yli miljoonalla eurolla.
– Toimet ovat edelleen aivan liian lepsuja. Hyväksikäyttö jättää lapseen elinikäisen jäljen, Niikko sanoo.


Kansanedustaja Mika Niikon ehdotuksia rikosten ehkäisemiseksi:

Turvanappi. Lasten ja nuorten suosimille nettifoorumeille tarvitaan turvanappi, jonka kautta voi välittömästi ilmoittaa itseensä tai toiseen kohdistuvasta vaaratilanteesta poliisin vihjepalveluun. Jo tällä yksinkertaisella keinolla voitaisiin säästää moni nuori elinikäisiä traumoja aiheuttavilta rikoksilta.

Pidemmät vankeustuomiot. Niin kutsuttu ensikertalaislievennys, joka lyhentää vankeusajan jopa yhteen kolmasosaan tuomion kestosta, tulee poistaa ensi tilassa. Oikeudenmukaisesti ajatellen vakavia seksuaalirikoksia lapsille tehneiden henkilöiden ei pitäisi vapautua vuosikymmeniin.

Kastraatio. Lakia pitäisi muuttaa siten, että korkean uusimisriskin seksuaalirikollisille määrättäisiin pakollinen, määräaikainen kemiallinen kastraatio.  Seuraavan askeleen tulisi olla kirurginen kastraatio, kuten Tshekissä. Uhrin suojelemisen on oltava ensisijaista.

Maahanmuuton rajoittaminen. Tietyillä kansallisuuksilla on jopa 16-kertainen riski syyllistyä raiskaukseen, vaikka tilasto vakioidaan iän ja sukupuolen mukaan. Vakavan rikoksen on johdettava maasta karkottamiseen.