050 512 0510 mika.niikko@gmail.com

Artikkelit

Miksi äänestin tyhjää?

9.3.2023

Eduskunta päätti lähes viimeisenä toimenaan Nato-jäsenyyden hyväksymisestä. Vaikka asialla ei ollut kiire halusi eduskunta kunnian tästä tärkeästä, kansan vahvaa tukea nauttivasta asiasta.

Päätöstä edelsi äänestys, jossa itse äänestin tyhjää. Tiedostan, että tyhjän äänestäminen voi aiheuttaa hämmästystä, jos sen perustelut eivät ole tiedossa. Yleinen tapa hankalaksi koetuissa äänestyksissä on olla poissa. Itse olen kuitenkin aina halunnut äänestää omantuntoni mukaisesti.

Lue lisää

Kansanedustajan todelliset vaikutusmahdollisuudet välillä 0-10

3.4.2019

Jokainen kansanedustajaksi pyrkivä tekee parhaansa vaalityössään tullakseen valituksi. Kilpailu äänestäjistä käydään tarinoiden välillä. Tarinat taas ovat vain tarinoita niin kauan, kunnes ne koeponnistetaan eduskunnassa. Usein äänestäjä erehtyy luulemaan, että kansanedustajan tekemä lakialoite on vähän kuin laki tai lähellä lakia. Tosiasiassa yksittäisistä lakialoitteista ei juuri mikään menesty asiantuntijakuulemista pidemmälle (vaikka siinä olisi jopa yli sadan edustajan allekirjoitus).

Lue lisää

Israel ja sen ystävät

3.4.2019
Pariisin terrori-iskut 7.1.2015 nostivat suuren yleisön tietoisuuteen, että islamistit eivät taistele yksin länsimaista sananvapautta vastaan vaan myös juutalaisia vastaan. Valitettavasti isku juutalaiseen kosher-kauppaan oli vain yksi monesta terroriteosta juutalaisia vastaan Ranskassa. Vasemmistolaisten satiirilehden toimitukseen ja kosher-kauppaan tehdyn iskun jälkeen 12.1. maailman johtajat kiiruhtivat Pariisin kaduille osoittamaan solidaarisuuttaan myös juutalaisille. Se oli kuitenkin liian myöhäistä. Moni päätti jättää Ranskan. Vuonna 2015 Ranskasta muuttikin Israeliin ennätykselliset 7900 juutalaista.

Lue lisää

Ruoka-aputyöhön ensi kertaa valtion tukea – Moni keskeyttämisuhan alla ollut jakopiste jatkanut työtään

2.4.2019
– On monia ihmisiä, joille tämä on joulunajan ainut lämmin ateria. Täällä on pieneläkeläisiä, suurperheitä, opiskelijoita – elämänkohtaloita laidasta laitaan. Jokainen saa halutessaan myös osallistua ruokailua edeltävään joulujuhlaan, kertoo linjastossa työskentelevä vapaaehtoinen.
Korson työttömien ja kaiken kansan joulujuhla lienee yksi vanhimmista yhä jatkuvista ruoka-aputapahtumista. Yhteensä Suomessa on noin 400 toimijaa, joiden kautta hävikki ohjautuu hyötykäyttöön. Niin Korsossa kuin muuallakin Suomessa ruoka-aputyön selkärangan muodostavat edelleen vapaaehtoiset ihmiset ja elintarvikealan yritysten lahjoitukset.

Lue lisää

Somekampanja käänsi tuhansien turvapaikkavaeltajien suunnan

2.4.2019
Kansanedustaja Mika Niikko (ps) muistaa varmasti pitkään perhematkan Tukholmaan syksyllä 2015. – Kaduilla saattoi nähdä, kuinka Tanskan suunnasta kaupunkiin puski koko ajan täysiä junia, kyydissään turvapaikanhakijoita. Elettiin turvapaikanhakija-aallon hektisintä vaihetta. Pohjola oli alkanut kiinnostaa pääosin Irakista, Afganistanista ja Syyriasta lähteneitä turvapaikanhakijoita. Tukholmassa rautatieaseman edustalle oli pystytetty telttoja vastaanottamista varten. Ruotsissa oli myös alkanut ensimmäistä kertaa vakava keskustelu siitä, miten paljon siirtolaisia ruotsalainen yhteiskunta kestää. Kaikkiaan Ruotsista haki turvapaikkaa vuonna 2015 noin 160 000 ihmistä.

Lue lisää

Eduskunta kuuli pienen uhrin hätähuudon – Poliisille erityisrahoitus pedofiilijahtiin

1.4.2019
Marraskuussa 2016 perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko selaili uutisvirtaa ja huomasi artikkelin keskusrikospoliisin nettipedofilian vastaisesta yksiköstä. Viesti oli selvä: Rikollista kuvamateriaalia on paljon enemmän kuin raskasta työtä tekevät konstaapelit pystyvät koskaan käymään läpi. Resurssien puutteessa moni juttu jäi selvittämättä.
– Samana päivänä lähti lisätietopyyntö poliisille, kertoo Niikko. Mies vastasi hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtajana poliisin määrärahoista.
Uutinen osui juuri oikeaan aikaan, koska tuolloin olivat valiokunnassa neuvottelut menossa. Noin viikossa rahoitus oli hallituspuolueiden kesken sovittu.

Lue lisää

Julkisen terveydenhuollon alennustila

30.3.2019
Julkinen terveydenhuolto kaipaa kipeästi korjausta ja suunnanmuutosta. Terveydenhuolto ei ole enää yhdenvertainen kaikille. Erityistä tukea tarvitsevat harvinaisista ja huonosti tunnetuista sairauksista kärsivät potilaat. Heille tulee taata lakiin perustuva oireenmukainen hoito ja kattavampi sosiaaliturva.

Terveyden edistäminen on parhaimmillaan ennaltaehkäisevää, ja siksi sitä tulisi resursoida nykyistä paremmin.

Olen eduskunnassa ollessani ajanut vaikeasti sairaiden kuten ME/CFS-, sisäilma- ja kilpirauhaspotilaiden etuja ja oikeuksia. Aloitteestani saimme vietyä läpi tutkimusrahoituksen, joka kohdennettiin lääkäriseura Duodecimille ME/CFS-sairauden Hyvä käytäntö -suosituksen luomiseen.

Lue lisää

Korjaamo-hanke auttaa nuoria takaisin elämään

22.3.2019
Ennen kuin Eduskunnan ovet aukenivat vaaleissa 2011, Mika Niikko toimi kokopäiväisesti nuorisotyössä. Hänen omasta taustastaan oli kummunnut halu auttaa niitä, joita uhkasi putoaminen yhteiskunnan rattaista. Nuorisojärjestö Takaisin elämään ry on Niikon perustama, ja hän on sen entinen toiminnanjohtaja. Palo nuorisotyötä kohtaan – erityisesti syrjäytymisvaarassa olevia ja ongelmien kanssa painiskelevia nuoria – elää vahvasti hänen arjessaan edelleen.

– Kuka ottaa kopin nuorista, jotka syrjäytyessään tuottavat 1,2 miljoonan euron kustannukset yhteiskunnalle? Mika Niikko kysyy.

Syrjäytyneellä nuorella ei ole työtä, opiskelupaikkaa eikä suunnitelmaa juurtua yhteiskuntaan. Heitä on yllättävän paljon, viisi prosenttia 16-29-vuotiaista.

Lue lisää

Share This